top of page

מכורים לפחמימות- זה אמיתי?!

עודכן: 10 באפר׳ 2020


בואו נראה האם אנחנו מכורים לפחמימות, למה מוסיפים סוכר למזון, מאיפה מגיע הצורך שלנו בסוכר, מהו הקשר בין סוכר לפחמימה, מה ההבדל בין פחמימה פשוטה לפחמימה מורכבת, האם לחם לבן משמין יותר מלחם מלא, האם יש קשר בין פחמימות והשמנה ובין פחמימות וסוכרת! יהיה מעניין מאוד!


האם אנחנו מכורים לפחמימות?

מה הם המאפיינים של התמכרות? הראשון, ככל שאנחנו צורכים יותר מהחומר, אנחנו מרגישים שאנחנו יותר צריכים אותו. השני, יש לנו משיכה גדולה לחומר "קרייבינג" והאחרון, צורכים אותו בכמות מוגזמת למרות שאנחנו יודעים שהוא עלול להזיק לנו. עכשיו נחליף את המילה חומר במילה "מתוק" או "פחמימות", מעטים יגידו שהם לא מכורים. כאשר אנחנו אוכלים מתוק, הרבה פעמים אנחנו מרגישים שבא לנו לאכול עוד ועוד מתוק. בנוסף, כל אחד אמר פעם את המשפט " אני חייב משהו מתוק", אבל אנו פחות שומעות אנשים אומרים " אני חייב איזה ירק/שומן". בנוסף, הרבה פעמים אנחנו מרגישים שאכלנו ממנו יותר מידיי, בחילה כבר אמרנו? ;)


למה מוסיפים סוכר למזון?

מה הקשר בין קורנפלקס "אלופים", מלפפונים בחומץ, תיבול לעוף ונקניקיות? בד"כ התשובה שאני מקבלת היא- אוכל מתועש, שזו תשובה נכונה! אך מה שעוד משותף לכל המאכלים האלה, זה שהם מכילים סוכר! כן, כן- סוכר! הסוכר גורם לנו ל"חשק לעוד", לצורך הדוגמא, אם יגישו לנו ארוחה שיש בה אורז, עוף, סלט ירקות, בשלב מסויים אנו נרגיש שבעים, בבטן העליונה, בקיבה. אם יגישו לנו סופלה שוקולד עם גלידה וקצפת, מה שיעצור אותנו (לרוב) לא תהיה התחושה בבטן, אלא תחושת המלאות והבחילה. כלומר, לרוב אין קשר לתחושת שובע כאשר אוכלים מתוק ("קיבה נפרדת"). ניקח את זה עכשיו לתעשייה, אם אני בעלים של חברת מזון והאינטרס שלי הוא שאנשים יאכלו יותר כי אז הם יקנו יותר, אז עדיף לי להוסיף סוכר למזון. כאשר יש יותר סוכר במזון, אנו פחות קשובים לגוף ואוכלים כמויות יותר גדולות.




מאיפה מגיע הצורך שלנו בסוכר?

אנו לוקחות אתכם למסע בזמן, תחשבו על התקופה שאבותינו היו מלקטים, ניזונים בעיקר מפירות וירקות. איך הם היו יודעים שהפרי בשל וראוי למאכל? מה יהיה טעמו? מתוק! פרי בוסר? חמוץ! פרי מקולקל? מר! כלומר, בעבר המשיכה לטעמים המתוקים הייתה מנגנון השרדות. מי שנמשך למזון המתוק, שרד יותר, זו הייתה הדרך לקבל אנרגיה. המנגנון הזה התפתח, ונשאר איתנו עד היום, מחקרים מראים שלתינוקות מגיל מאוד צעיר יש העדפה לטעם המתוק וגם חלב האם הוא טיפה מתקתק.


מה הקשר בין סוכר לפחמימה? מה ההבדל בין פחמימה פשוטה לפחמימה מורכבת? האם לחם לבן משמין יותר מלחם מלא?

כל הפחמימות מורכבות מיחידות קטנות של סוכר או יותר נכון במונח המקצועי, גלוקוז. כלומר, כאשר אנחנו אוכלם פחמימות מכל סוג שהוא, הגוף שלנו יפרק את הפחמימה ליחידות גלוקוז ורמות הגלוקוז בדם יעלו. גם אורז וגם סוכריה בסוף יתפרקו שניהם ליחידות של גלוקוז.

ההבדל בין פחמימה פשוטה לפחמימה מורכבת הוא במבנה הכימי שלהם ולכן גם בטעם. פחמימה פשוטה, כשמה כן היא, לגוף פשוט לפרק אותה וזה יקרה תוך זמן קצר. פחמימה פשוטה תהיה בעלת טעם מתוק, כמו למשל: סוכריות, פירות, מיצים, שוקולדים. לדוגמה, אם נראה מישהו מתעלף, נביא לו מיץ, על מנת שרמות הסוכר שלו בדם יעלו מהר. הפחמימה המורכבת היא בעלת טעם ניטרלי, כמו הפסטה, פתיתים, אורז, לחם, תירס, תפוח אדמה. פחמימה מורכבת לוקח לה יותר זמן להתפרק בגוף ליחידות הסוכר עקב המבנה ה"מורכב" יותר שלה.

הרבה אנשים חושבים שאם הם אוכלים לחם מלא לעומת לחם לבן הם חוסכים בקלוריות. האמנם?! מה בעצם ההבדל בניהם? אם נסתכל על מבנה הדגן, נראה כי הוא מכיל את האנדוספרם, נבט וקליפה. האנדוספרם מכיל את הקלוריות והטעם, הנבט את הוויטמינים והמינרלים והקליפה את הסיבים התזונתיים. הסיבים התזונתיים עוזרים לתחושת השובע מכיוון שהם מאטים את תהליך העיכול ועליית הסוכר בדם. ההבדל בין הלחם הלבן למלא הוא בכך שהוציאו בלחם הלבן את החלקים הבריאים יותר בלחם- הנבט והקליפה והשאירו את האנדוספרם. החלקים אותם הוציאו מהלחם הלבן אינם מוסיפים קלוריות ולכן הערך הקלורי של שני סוגי הלחמים הוא זהה, רק הלחם המלא הוא בריא יותר כי נשארה לו הקליפה שנותנת לגוף את הסיבים התזונתיים והנבט שנותן לנו ויטמינים ומינרלים.


האם יש קשר בין פחמימות והשמנה ?

כן! טוב, התשובה קצת יותר מורכבת :)

מה קורה לנו בגוף כשאנו אוכלים פחמימה? הגוף שלנו מפרק את הפחמימה לגלוקוז ואז כתוצאה מכך מופרש אינסולין. תפקיד האינסולין הוא להכניס את הסוכר בדם לתוך התאים. בנוסף, האינסולין הוא הורמון שאחראי על בנייה בגוף ומכאן שהוא גם משפיע על צבירת שומנים לעת הצורך. כמו שזה נשמע, צבירת השומנים הזו, מאטה את הירידה במשקל ולכן יש משמעות למקור הקלוריות שאנו צורכים. כלומר, שני אנשים האוכלים את אותה הכמות הקלורית, האחד התזונה שלו תהיה מורכבת מ-80% פחמימה והשני 50% פחמימה, הירידה במשקל תהיה משמעותית יותר בקרב מי שאוכל את ה-50% פחמימה בתפריט שלו.




מה הקשר בין פחמימות וסוכרת?


יש שני סוגי סוכרת. סוכרת סוג 1, הייתה נקראת בעבר סוכרת נעורים וזו מחלה אוטואימונית, המשמעות היא שהגוף תוקף את הלבלב ותאי הלבלב שמיצרים אינסולין מפסיקים לעשות זאת ולכן עליהם להזריק אינסולין באופן חיצוני.

סוכרת סוג 2, הייתה נקראת בעבר סוכרת מבוגרים וזה מצב שבעקבות אכילה של עודף פחמימות, עומס על הגוף, תאי הגוף מתקשים לקלוט את האינסולין ולכן גם להכניס את הגלוקוז לתאים. ברגע שיורדים במשקל, מבצעים פעילות גופנית ושומרים על כמות פחמימות מתאימה בארוחה המצב יכול להשתפר פלאים (הגדרה של מנת פחמימה בקישור הבא)! בשני סוגי הסוכרת. הספורט, מתפקד הרבה פעמים כמו אינסולין, הוא מוריד את הגלוקוז באופן מיידי. לדוגמה: כאשר אני ובעלי התארחנו לארוחת ערב אצל חברים, בעלי (סוכרתי) אכל יותר מידיי פחמימות בארוחה, ברגע שראה זאת החליט לעלות ולרדת במדרגות הביניין וכך הגיע לאיזון ערכי הסוכר ויכל ליהנות מהקינוח :)

אוהבים פחמימות?

גם אנחנו!

אבל כמו כל דבר בחיים, גם בתזונה כדאי למצוא את האיזון הנכון לגוף שלנו, שמתאים לנו, שגורם לנו להרגשה טובה ב-א-מ-ת, מכל הבחינות ובזה אני מומחית! אשמח לעזור בליווי אישי ומציאת האיזון הפחממתי שלך! לפרטים נוספים על ליווי אישי פרטני באמצעות יומן אכילה ומציאת האיזון שנכון לך, מלאי את הטופס בתחתית הדף ואחזור אלייך בהקדם.


Comments


השאר/י פרטים ואחזור אלייך בהקדם

תודה שפנית אליי! כבר חוזרת אלייך :)

  • Whatsapp
  • Instagram
  • Facebook Social Icon

הרימון 12

רחובות

052-4445621

noahagayhirt@gmail.com

© נועה חגי הירט

bottom of page