top of page

כמה את שוקלת?

עודכן: 10 באפר׳ 2020

מ-ש-ק-ל, מילה שתופסת הרבה משקל בחיים שלנו ולא פעם מעלה בקרבנו את השאלות: כמה אני אמורה לשקול? מה המשקל האידיאלי? מה משפיע על המשקל שלי? מה צריך לעשות בשביל לרדת במשקל ולמה, אבל באמת ל-מ-ה כ"כ קשה לרדת במשקל וכ"כ פשוט לעלות במשקל?! על כל זאת ועוד נענה בכתבה הבאה!


המילה משקל, מילה דיי כבדה. נחשפים אליה לראשונה בלידה, כבר שם מתחילה המדידה הזו. נולד התינוק והרבה פעמים ישאלו באיזה משקל הוא נולד. זה ממשיך במעקבים בטיפת חלב, שבד"כ משהו יהיה שם לא כל כך "בקצב", או שיהיה גבוה או שיהיה נמוך! זה נכון שהרוב צריכים להיות בממוצע, אך לא ברור איך תמיד ישנה התחושה שאנחנו צריכים לתקן ומשהו לא בסדר. כילדה, אני זוכרת את המדידות אצל האחות בבית הספר וההשוואות עם החברות. פעם ראשונה שזה נהיה מעניין. האמת, שזה מתחיל כיום בגיל די צעיר ומאז הנושא תופס אצל רובנו חלק משמעותי יותר ויותר בחיינו. בהריון למשל ישאלו לפעמים, "כמה עלית במשקל?" עוד לפני שישאלו מה שלומך 🤣



כמה אני אמור/ה לשקול?


בתיכון אני וחברותי סברנו שהחישוב הנכון לכמה אני אמורה לשקול היינו- 110 מתחת לגובה בס"מ. אם למשל הגובה שלי הוא 1.60 מ' אני צריכה לשקול 50 ק"ג. נכון או לא נכון? לפעמים, אך זו לא נוסחה מדויקת או אמינה. המדד בו משתמשים כיום להערכת משקל תקין היינו מדד ה-BMI. ה-BMI, מודד את היחס בין הגובה למשקל ומחשבים אותו ע"י משקל בק"ג חלקי הגובה במטר בריבוע. הטווח התקין הוא בין 18.5-25. אם נתייחס למשל לדוגמה הקודמת, גובה 1.60 ומשקל 50 ק"ג, ה-BMI=19.5. היתרון של ה-BMI שהוא נותן טווח, לא מדובר במספר ספציפי, אלה בטווח שנחשב כתקין.

איך הגיעו לממד הזה? חברות הביטוח, כן הם! הם בדקו מה המשקל שבו אחוז התמותה הוא הנמוך ביותר וכך נקבע מה הוא ה-BMI התקין. מכיוון שה-BMI נותן לנו טווח לא קטן, נכנסים שיקולים נוספים, כמו משקלים לאורך החיים, משקל בו הרגשתי נוח עם הגוף וכך ניתן לקבוע את משקל הגוף האידאלי. ישנם מצבים בהם ה-BMI אינו מדד אמין והוא כאשר מדובר בספורטאים שמסת השריר שלהם גבוהה ויש לכך כמובן גם השפעה על המשקל שיהיה גבוה.

איך יורדים במשקל ולמה כ"כ קל לעלות?


החלטתי לרדת במשקל, זהו "הקיץ כבר פה, הבגד ים קורא לי" או "נגמרו החגים ואפשר להתחיל לרדת" או "יש לי חתונה של בת דודה ובא לי להראות טוב"! אז התחלתי לאכול בריא, שקדים, אגוזים, קינואה וטחינה השתלטו לי על התפריט. בצהריים רק סלטי בריאות או כריכי בריאות לא עוד פוקצ'ות ופסטות! לאחר שבוע, המשקל לא זז! מדוע? כי על מנת לרדת במשקל, לא מספיק רק שאתחיל לאכול בריא, אני צריכה ליצור גם גרעון קלורי. מה הכוונה, אם על מנת לשמור על משקל הגוף שלי זקוק ל- 1800 קלוריות, על מנת לרדת במשקל בקצב של חצי קילו בשבוע, (כן, חצי קילו, לא קילו, שתיים, שלוש כמו שבד"כ אנחנו שואפים!) אני אצטרך לעשות הפחתה של 500 קלוריות ביום, משימה שאינה תמיד פשוטה כל כך. 500 קלוריות יכולות לבוא ליידי ביטוי ע"י משולש וחצי פיצה או קוראסון שוקולד, אך אם אלה מאכלים שאנחנו לא נוהגים לאכול בשיגרה, אז נצטרך להפחית בכל ארוחה קצת על מנת להגיע לתוצאה הרצויה. מסיבה זו, גם כ"כ קל לעלות במשקל, להוסיף קוראסון ביום, בנוסף לאכול שבד"כ אני אוכלת, זה "קטן עליי", כמו גם לאכול 4 משולשי פיצה לארוחת הערב. כמו כן, הרבה אנשים מצליחים לשמור על שיגרה מסודרת באמצע השבוע ומתקשים יותר בסופ"ש. בסופ"ש אם יש ארוחת בוקר בשישי פלוס ארוחת ערב חגיגית ומסעדה בשבת, יכול להיות מאוד קל לעלות את מה שהורדנו ועמלנו עליו באמצע שבוע, כי להוסיף אוכל יותר קל מאשר להוריד ולא כל מזון שאנחנו נוסיף, נרגיש את ערכו הקלורי ולפעמים אנחנו גם לא כ"כ מודעים אליו. למשל, חופן פיצוחים אחרי ארוחת יום שישי, יכולה להגיע בכייף ל-100 גרם, שזה יותר מחבילת שוקולד שלמה או כף טחינה גולמית שמוסיפים לארוחת שישי, שוות ערך מבחינה קלורית לכף חמאה.

באיזה תדירות מומלץ להשקל? מתי איך וכמה?


שבא לי לרדת במשקל, אני אומרת למשקל כל בוקר "בוקר טוב", מוכר? האם זה טוב לנו, עוזר לנו, מחזק אותנו? יש לא מעט אנשים שחלק משיגרת הבוקר שלהם הינו טקס השקילה. התשובה לשאלות האלה מתחלקת לשתיים. ההמלצה המקצועית, היא להישקל אחת לשבוע, לאחר הקימה, ללא בגדים ולאחר התרוקנות. הסיבה לכך היא שזו השקילה המדויקת ביותר וישנם שינויים עליהם נדבר בהמשך שמטים את השקילה וכאשר אנחנו שומרים על שקילה אחת לשבוע, אנחנו נשמור על נתונים קובעים יחסית.

לעומת זאת, יש אנשים שמרגישים שהשקילה היומיומית עוזרת להם לשמור על עצמם במודעות ובשליטה. אך במקום הזה, יש להיזהר, כי לעיתים אני נתקלת באנשים שרואים שירדו ואז זה נותן להם אישור "להתפרע" או אנשים שעלו וזה גורם להם להרגיש מאוד רע ואז לפעמים לאותה התוצאה "להתפרע". כלומר, כאן כל אחד צריך להיות קשוב לעצמו ולראות מה הדבר שנכון עבורו. איך השקילה משרתת אותו בצורה הכי טובה. באופן כללי, ההמלצה שלי, היא להשקל בין אחת לשבוע לאחת לחודש. הדרך לשמור על עצמנו במשקל שנוח לנו היא להיות בבקרה עצמית, כמו שנלך לרופא שיניים אחת לחצי שנה לביקורת, כאשר אנחנו אוהבים לאכול, כדאי להשקל או לשמור על עצמנו בדרך אחרת שמתאימה לנו. כמו שתמיד אני אומרת, אצלי זו הבחירה לעבוד כדיאטינית :)

מה משפיע על המשקל?


אתמול בבוקר כתבה לי לקוחה בווטסאפ: " משקל:____ אימוג'י מופתע עליה של 1.2 קילו, אני אוכלת יותר מידיי לדעתך??" אני בטוחה שהסיטואציה הזו, של עליה במשקל ללא כל סיבה מוכרת לכולכם. סיטואציה לא פשוטה ולא נעימה ולכן החלטתי לספר לכם מה הגורמים משפיעים על המשקל חוץ מהפחתה או עליה בכמות הקלוריות. במקרה הספציפי הזה, הלקוחה נוהגת לאכול בערב בד"כ ארוחה קלה ויום לפני השקילה החליפה בין הארוחות, היא אכלה את הארוחה העיקרית בערב. כלומר, אם אנחנו אוכלים ארוחה יותר כבדה מבד"כ אנחנו נראה את זה מתבטא ע"י עליה במשקל. אך זו לא עליה אמיתית במשקל, אלא הכובד המשקלי של האוכל בגוף שלנו. ביקשתי ממנה להשקל יום למחרת והיא ראתה ירידה במשקל של 300 גרם, כלומר 1.5 קילו פחות ממה שהיה יום קודם, דבר שתואם את יומני האכילה שלה. ארוחה יותר כבדה יכולה להתבטא לפעמים גם בסלט גדול או קערת מרק, מאכלים שהערך הקלורי שלהם לא גבוה, אך יחד עם זאת, המשקל שלהם כן. יש מאכלים הגורמים לצבירה של נוזלים, מאכלים אלה מכילים כמות גבוה של מלח, למשל מלפפונים חמוצים. אתם יכולים לעשות ניסוי ולאכול בערב 3 מלפפונים חמוצים ולראות למחרת עליה של חצי קילו. בנוסף, משקל הגוף שלנו מושפע מהורמונים ומהמחזור החודשי, מרבית הנשים עולות בזמן המחזור כקילו ויש גם נשים שעולות בזמן הביוץ, הסיבה כאן היא גם כן צבירת נוזלים. הרבה פעמים מרגישים את הנפיחות באזור הבטן בתקופה זו. לסיכום, המשקל הוא מדד אובייקטיבי, אך לעיתים יש לו סטיות כאלה ואחרות וכאשר אנחנו מודעים לתזונה שלנו, למה אנחנו אוכלים ומכניסים לגוף, יודעים שמקפידים על כמויות, זה יכול לתת לנו ביטחון במצבים דומים. לסיכום, מאחלת לך להגיע למשקל שנוח לך איתו, שטוב לך בו ולשמור עליו! אני כאן לכל שאלה או סיוע בעיניין!


לפרטים נוספים על ליווי אישי פרטני באמצעות יומן אכילה, מלאי את הפרטים בתחתית הדף ואחזור אלייך בשמחה!

댓글


השאר/י פרטים ואחזור אלייך בהקדם

תודה שפנית אליי! כבר חוזרת אלייך :)

  • Whatsapp
  • Instagram
  • Facebook Social Icon

הרימון 12

רחובות

052-4445621

noahagayhirt@gmail.com

© נועה חגי הירט

bottom of page